dijous, 14 de juliol del 2011

NOTA DE PREMSA:

AL MÓN HA CAIGUT IRLANDA, PORTUGAL, GRÈCIA… A CATALUNYA HA CAIGUT CREIXELL, CUNIT, SITGES… I MOLLET, COM ESTÀ?

No és estrany que en els propers mesos veiem com molts ajuntaments catalans fan fallida a causa del gran deute que acumulen. Recentment han estat els ajuntaments de Creixell (http://www.elpati.cat/elpati-noticia/article/1-territori/10-administracions/433404-creixell-a-la-corda-fluixa.html, Cunit (http://www.revistaespigol.com/?p=16764) i Sitges (http://www.3cat24.cat/noticia/1288106/catalunya/Pla-demergencia-a-Sitges-per-fer-front-a-un-deute-de-65-milions-deuros) els que han aparegut a les notícies pel fet d’estar en fallida tècnica.

I l’Ajuntament de Mollet, com està? Segons el Ministeri d’Economia i Hisenda, l’Ajuntament de Mollet del Vallès tenia un deute de 32.642.000 euros el 31 de desembre de 2009. Aquest deute va representar el 51,59% del pressupost municipal l’any 2009.

A aquesta xifra, cal afegir-hi que l’any passat els mitjans de comunicació es van fer ressò de la posició número 7 que ocupa Mollet del Vallès pel que fa al nivell d’endeutament a tot Catalunya..

Davant la situació tan greu d’endeutament que pateix la nostra ciutat, Indignats Molet vam proposar cinc mesures per reduir el dèficit públic de l’Ajuntament molletà. Les volem recordar i comentar. Primer, perquè durant el ple del proper dilluns 18 de juliol és possible que es torni a aprovar el sou de l’alcalde, regidors, i els diners que obtindrà l’oposició. I segon, perquè hi ha ajuntaments que, durant les darreres setmanes, han aprovat les mesures que Indignats Mollet han proposat. Per tant, no demanem res que ja s’estigui fent a altres pobles i ciutats.

1. L’ajuntament de Mollet ha d’eliminar els càrrecs de confiança. És una despesa que té un cost econòmic molt alt i de la qual es podria prescindir. L’Ajuntament del Vendrell (Baix Penedès), per exemple, ha aplicat aquesta mesura recentment: http://www.noticiestgn.cat/2011/06/28/el-vendrell-elimina-els-carrecs-de-confianca/

2. Tenint com a referència  el sou de 2007, tant l’alcalde com els regidors han d’aplicar una rebaixa del 30%. No ens conformem amb la congelació del sou. Cal donar passos clars cap a la reducció del dèficit de l’Ajuntament, i aplicar aquesta mesura ajudaria a estalviar molts diners. L’Ajuntament de Sabadell (on també governa el PSC) ha arribat a aquest acord:

3. L’alcalde ha de prescindir del cotxe oficial i del xofer. L’alcalde de Mollet no cal que tingui cotxe oficial, és una despesa capriciosa i que socialment no s’entén. Pensem que l’Ajuntament podria oferir al xofer una altra feina per no quedar-se a l’atur. L’alcalde del PP de Torrelavega (Santander) és una de les primeres mesures que ha aprovat:  http://www.20minutos.es/noticia/1089267/0/

4. Sembla que una de les mesures que poden ser  aprovades al ple de dilluns és l’eliminació dels 18.000 euros pel càrrec de portaveu de l’oposició. Aquesta va ser una mesura proposada per Indignats Mollet i, si realment és així, celebrem aquesta eliminació. De totes maneres, aquesta mesura no servirà de res si, per una altra banda, augmenten els càrrecs de confiança, o augmenten els regidors amb dedicació fruit d’un pacte de govern entre el PSC i algun partit de l’oposició. El que retallen per una banda s’ho gasten per l’altra.

També demanem una reducció d’un 30% de  les retribucions que han rebut durant l’última legislatura els partits de l’oposició, entre el fix de partit i el variable de regidors.


5. Totes aquestes mesures haurien de servir fins al 2015, i que no ens donin la sorpresa l’any vinent amb una pujada de sou.

Una part dels diners estalviats es podria utilitzar per eixugar el deute que té l’Ajuntament de Mollet del Vallès. Si no comencem a eliminar el dèficit pot arribar el dia que l’Ajuntament sigui insolvent i es declari en fallida, tal com ja ha passat a altres pobles de Catalunya.

Una altra part caldria ser utilitzada amb objectius socials i ajudar les persones que més durament està castigant la crisi.